Ezt a blogot egy viszonylag jól felépített tematika alapján szerettem volna megírni, de a koronavírus okozta vészhelyzet felborította a terveimet.

pos posterminal kellegypos terminaltipusok

A vírus előtt áttekintettem a POS terminál kiválasztásának főbb szempontjait és azokat kezdtem el részletesen bemutatni. Ilyen volt a például a fizetendő díjak összetétele, a várakozási idők kérdése és a 80.000 forintos állami támogatás.

A következő témakör, amivel foglalkozni szerettem volna, az a POS terminálok típusai, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy milyen tevékenységhez milyen terminált választunk.

Nézzük, milyen terminálok közül választhatunk:

Kezdjük a mi terminálunkkal, a Fizetési Pontos okos POS terminállal, ami a bankkártyás fizetés mellett egyéb szolgáltatásokat is tud nyújtani.

  • POI terminál – Hagyományos banki szolgáltatásokon túl értéknövelt szolgáltatások nyújtására is alkalmas, mely után jutalékot fizethet a kereskedőnek

Vannak azok a terminálok, amikhez elengedhetetlen egy okostelefon használata. Ezek a terminálok azok számára jelenthetik a legjobb választást, akik házhoz mennek vevőikhez és a kis számú bankkártyás fizetés miatt nem akarnak egy nagyobb gépet magukkal cipelni.

  • Soft POS – Okostelefonon lévő alkalmazás, mely a telefon NFC funkcióját használja. Kizárólag Pay Pass fizetésre használható.
  • mPOS – Okostelefonhoz kapcsolódó kártyaolvasó, melyen az összes típusú bankkártyát lehet használni.

Vannak önálló terminálok, amikhez nincs szükség okostelefonra. Ezek első sorban boltokban használhatók nagyon jól.

  • Mini POS – Kis méretű, önálló POS terminál, ami nyugtát nem tud nyomtatni, azt e-mailben tudja továbbítani a vevő által megadott e-mail címre.
  • Desktop POS – Asztali POS terminál, amit elektromos hálózathoz kell csatlakoztatni, lehetővé teszi az összes típusú bankkártya használatát, nyugtát tud nyomtatni.
  • Wireless POS – Hordozható POS terminál, amit nem kell elektromos hálózathoz csatlakoztatni, lehetővé teszi az összes típusú bankkártya használatát, nyugtát tud nyomtatni.

Természetesen ezen terminálok használatát ki lehet egészíteni egy virtuális terminállal a webáruházzal rendelkező vállalkozók, boltok számára.

  • VPOS – Virtuális terminál, az internetes kereskedelmi (e-commerce) tranzakciók lebonyolítására szolgál

Ahogy közeledik 2021 és a kötelező elektronikus fizetés, egyre többen fogjuk magunkat szemben találni a választás kényszerével. Ez egy olyan döntés, amit csak egyszer kell meghozni, de akkor alaposan átgondolva, hogy az adott vállalkozás esetén melyik a legjobb megoldás.