Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Kötelező elektronikus fizetés? Most mit kell csinálnom?

Igyekszem már nem nagyon foglalkozni a koronavírusos hírekkel, tudatosan nem olvasom el azt, ami csak a vírusról vagy betegszámokról szól.

Egy hír viszont nem kerülte el a figyelmemet: Gulyás Gergely bejelentette, hogy 2021. január 1-től kötelező lesz az elektronikus fizetés az online pénztárgépet üzemeltető vállalkozásoknak. Mivel a bejelentés egyéb információt nem tartalmazott, csak ezt az egyet, el is kezdtem keresgélni, hogy ez mit is jelent a szüleim kisboltjára nézve.

Ugye POS terminálunk már van és nagyon elégedettek vagyunk vele!

De elég lesz ez, vagy ránk erőltetnek egy újabb kütyüt, amit nehéz lesz beszerezni, nem fog megfelelően működni és senki nem fogja tudni, hogy mire jó?

Aztán találtam egy nagyon jó cikket, pont a Fizetési Pont oldalán, ami sok mindent megmagyaráz: Az elektronikus fizetés igazából a bankkártya elfogadást jelenti, aminek az eszköze a POS terminál.  

Itt megnyugodtam, mi máris teljesítjük a 2021-es elvárást!

Nekünk már nem kell azt a hisztit, rohanást végigcsinálni újra, mint pár évvel ezelőtt az online pénztárgépnél. Tapasztalatból mondom, aki teheti, már most szerezze be POS terminálját, mert év végén már valószínű nagyon problémás lesz. Nem lesz a szolgáltatóknak raktáron, meg az is lehet még az árat is emelni fogják, ha nő a kereslet.

Azt se felejtsük el, hogy a már januárban kért árajánlatokat még mindig nem kaptam meg minden szolgáltatótól. Nem mintha most még aktuális lenne a beszerzés, de ide a blogra mindenképpen szeretnék egy összehasonlítást kitenni az árakról és a szolgáltatókról.

Tovább


Kijárási korlátozás: Fog valaki délelőtt kártyával fizetni?

A kijárási korlátozás rendelkezései természetesen a szüleim kisboltjára is vonatkoznak. Mivel egy vegyesboltot üzemeltetnek, tehát ételt, tisztálkodó- és tisztítószereket, valamint egyéb termékeket árulnak, így a következőket kell betartaniuk/betartatniuk a vevőkkel:

  • 65 év feletti vásárlók csak 9 és 12 között térhetnek be a boltba.
  • 65 év alattiak pedig ezen az időszakon kívül.

Ezen kívül vannak még az ajánlott intézkedések:

  • 1,5 méteres távolságot kell tartani egymástól.
  • A vevők egyedül jöjjenek vásárolni.
  • Ügyeljenek a higiéniai előírásokra.
  • Ajánlják a bankkártyás fizetést.

Természetesen a kötelező dolgokat könnyű volt betartatni, hiszen a vevők kiemelten figyelnek saját maguk is a rendelkezésekre, így a számukra kijelölt idősávban jöttek.

Az ajánlott intézkedések betartása sem volt nehéz: A kasszánál felragasztottunk csíkokat, ami segít a 1,5 méter betartásában, rendszeresen fertőtlenítünk és a szép új terminálunk ajánlása sem esik nehezünkre.

Már azon is elgondolkoztam, hogy kiragasztok egy táblát az ajtóra, amin ezek az ajánlások fel vannak tűntetve. Saját magam akartam egy kis táblát csinálni, de a Fizetés Pont megelőzött! Kaptunk tőlük egy e-mailt, amiben a különböző bolttípusokra külön-külön csináltak kiragasztható figyelemfelhívó táblákat. Gyorsan ki is nyomtattuk és kiraktuk az ajtóra.

És hogy alakul a forgalom?

Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy az időkorlátok miatt a terminál forgalma hogyan fog alakulni délelőtt-délután összehasonlításban.

Szerencsére azt tapasztaltam, hogy nemcsak a fiatalabb korosztály használja többet a bankkártyáját, hanem az idősebbek is. Szinte egész nap ugyanolyan arányban fizetnek kártyával.

És a bankkártyás forgalom napról napra nő! Elképzelhető, hogy ennek a növekedésnek az elsődleges motorja a koronavírus, de úgy gondolom a vírus után is sokan maradnak a kártyás fizetésnél, hiszen sokkal kényelmesebb. Most különösen örülök, hogy nem vártunk tovább a bankkártyaterminál beszerzésével.

Tovább