Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Máris eltelt 3 hónap a POS terminállal?

Úgy gondolom, három hónap elteltével elérkezett az ideje egy helyzetjelentésnek.

A terminált gond nélkül tudjuk használni. Ezt azért is írom le, mert egy picit tartottam tőle, hogy a szüleim meg tudják-e tanulni a kezelését. Elég nagy fennakadásokat okozott volna, ha nem tudják teljeskörűen kezelni. Még a napzárás is megy minden este gond nélkül, így a napi forgalom már másnap hajnalban megérkezik a számlájukra. Ez is egy nagyon fontos témakör volt már a kiválasztás során. Nem szerettem volna, hogy napokat várjuk a saját pénzünkre.

Az elmúlt három hónap a korlátozások miatt elég nehéz időszak volt. És még mindig nem nyugodhatunk meg teljesen, maradt a szájmaszk, a kesztyű és a napi többszöri takarítás, fertőtlenítés. Ez nem könnyű senkinek, de úgy látom a POS terminál megkönnyítette a helyzetet.

De nézzük a számokat:

  • A vásárlók száma csekély mértékben, de emelkedett. Átlagosan havi 10 vásárlóval jön be több a boltba így, hogy már messziről látható, hogy kártyával is lehet fizetni.
  • A bolt bevétele átlag 20 százalékkal nőtt ahhoz képest, hogy mennyi volt a terminál beszerzése előtt.
  • A szüleim biztonságérzete sokat javult, hiszen nem rohangálnak annyi készpénzzel zárás után.
  • Könnyebb és gyorsabb lett a helyzet a fizetésnél is, mivel nem kell a visszajáróval bajlódni.

Egy dolog viszont nagyon meglepett: még a beszállítók is kifejezetten örülnek az új lehetőségeknek.

Első sorban természetesen annak, hogy mostantól nekik sem kell már készpénzzel bajlódniuk, ha hozzánk jönnek, hiszen a beszállítókat átutalással, vagy POS terminálon keresztül fizetjük ki, mivel a terminálhoz bankszámlát is kaptunk.

A beszállítók közül van már olyan is, akinek a számláját a saját bankkártyánkkal a saját terminálunkon tudjuk kifizetni, de erről egy másik bejegyzésben írok majd részletesebben.

Összegezve, mind anyagi, mind kényelmi szempontokat figyelembe véve nagyon is megérte a terminál. Egy dolog van, amit mostanra mindhárman nagyon sajnálunk: Az, hogy nem évekkel ezelőtt döntöttünk a terminál mellett!

Tovább


POS terminál: Mennyi is az annyi?

Úgy érzem, elérkeztünk a blog legérdekesebb posztjához: az árakhoz.

Sok szolgáltatótól kértem be ajánlatot, hogy össze tudjam hasonlítani az árakat. Ahogy nézegettem az ajánlatokat, meg kellett állapítanom, hogy ez nem is lesz olyan egyszerű. Sokkal több tényezőt kell figyelembe vennem, mint amire gondoltam.

Van egyszer az az összeg, amit tranzakciónkét fizetnünk kell a szolgáltatónak. Azt gondoltam először, hogy ez vagy egy fix összeg lesz, vagy egy X százalék és így könnyű lesz az összehasonlítás. Nagyobbat ennél nem is tévedhettem volna: Van, ahol csak X százalék, de van, ahol X százalék + egy fix összeg. Ez nagyban megnehezítette az összehasonlítást.

Ezen felül bejöttek olyan költségek, amikkel csak részben kalkuláltam előre:

  • Van, ahol meg kell vásárolni a terminált, ez egy egyszeri kiadás (SumUP és MyPOS)
  • Van, ahol bérelni kell a terminált, ez egy havi összeg (EasyPOS, K&H, Global Payments, B-Payment, Unicredit és Vodafone Ready Pay)
  • Van, ahol a telepítésért is fizetni kell (Unicredit)
  • És van, ahol minden ingyen van (Fizetési Pont).

Mivel a forgalom szempontjából nem tudtam, hogy mire számítsak, így a táblázatomban egy hónapra 50 kártyás fizetéssel számoltam, ez azt jelenti, hogy naponta nagyjából 2 fizetés lesz kártyával.

Alapból kizártam azokat a szolgáltatókat, ahol a terminált meg kell vásárolni, hiszen nem akartam feleslegesen kiadni pénzt egy olyan dologért, ami nem is biztos, hogy hosszú távon megéri nekünk. A terminál bérléstől nem zárkóztam el, pedig tudtam előre, hogy ez nagyon meg fogja drágítani a dolgot.

Nézzük is a táblázatot:

Szolgáltató

Tranzak-
ciónkénti
költség

Terminál
vásárlás

Havi bérleti díj

Fizetési Pont

0,7% + 17 Ft

0 Ft

0 Ft

EasyPOS

1,5%

0 Ft

2 000 Ft

K&H

0,9% + 20 Ft

0 Ft

2 500 Ft

Global
Payments

1,1-1,2%
+ 3-15 Ft

0 Ft

2 990 Ft

B-Payment

1,3-3%
+ 15 Ft

0 Ft

3 500 Ft

Unicredit

1,9%

0 Ft

4 990 Ft

Vodafone
ReadyPay

0% - 1,25%

1 Ft

6 490 Ft -
9 990 Ft

SumUP

1,95%

19 999 -
33 699 Ft

0 Ft

MyPOS

1,75-2,75%
+27-85 Ft

9 800 -
118 000 Ft

0 Ft

SIX / Novopayment

Nem kaptam ajánlatot

CIB

Nem kaptam ajánlatot

OTP

Nem kaptam ajánlatot

 

A táblázatban sorba rendeztem a szolgáltatókat ár szerint. Egyértelmű, hogy a legtöbbnél a terminál havi bérleti díja eszméletlenül megdobja a költségeket. Én úgy érzem, ezt nem szeretném kifizetni.

Ebbe még nem is kalkuláltam bele a 80.000 forintos állami támogatást, ami meg végképp a legolcsóbbá teszi a Fizetési Pontot.

Tudom, hogy a vírus miatt nagyon hirtelen döntöttem, de utólag átszámolva, jó döntés volt.

Tovább