Azt hiszem az egész ország nevében kijelenthetem, hogy nehéz 6 hónapon vagyunk túl és egyre inkább úgy tűnik, hogy a következő 6 sem lesz egyszerűbb. A koronavírus feje tetejére állította az emberek mindennapjait, a vállalkozások működését és ez egész gazdaságot. A tavaszi szigorú korlátozások elég valószínű, hogy ősszel is visszatérnek életünkbe, aminek az első lépéseit már a napokban bejelentették.

Mint azt korábban írtam, ránk nem voltak olyan nagy hatással a korlátozások, hiszen kisboltunk egy-két kompromisszummal ugyan, de zavartalanul üzemelt.

A POS terminálunk beszerzése nagyjából egybeesett a korlátozások kezdetével, így vegyes érzésekkel vágtunk neki a bankkártyás fizetésnek a boltban. Tartottam tőle, hogy általánosságban csökkenni fog a forgalom, esetleg komoly problémába ütközünk a bolt fenntartását illetően és akkor még egy szerződés csak tovább nehezíti a helyzetet. De szerencsére nem ez történt!

A boltunk forgalma nemhogy nem csökkent, szerencsére növekedett is. Többen vásároltak nálunk ebben az időszakban és többet is költöttek, mint 2019-ben tavasszal és nyáron. Nagyjából 10%-al több vevő, egyenként 20%-al költött többet. Úgy gondolom ez kiemelkedően jónak mondható ebben az évben.

Azt egyelőre nem tudom eldönteni, hogy minek köszönhetjük ezt a szintű növekedést, valószínű egy többtényezős dologról van szó:

  • A POS terminál megkönnyítette a fizetést
  • Új termékeket vezettünk be, amik nagyon keresettek lettek az elmúlt félévben
  • Sokan a környéken otthonról dolgoztak és nem mentek el a messzi bevásárlóközpontba, hanem nálunk, a sarki kisboltban vásároltak

Így összegezve nálunk a koronavírus nem végzett pusztítást, sőt… Nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt időben sikerült a megfelelő üzleti döntéseket meghoznunk az új termékekkel és POS terminállal ahhoz, hogy ez így is maradhasson 2020-ban.  

Lehet üzletileg nem volt rossz ez az év, de ennek ellenére én úgy gondolom, vége lehetne már és visszatérhetnénk a megszokott hétköznapokhoz, ahol nincsenek lezárva a határok, látjuk egymás arcát és félelem nélkül ölelhetjük meg a rokonainkat, barátainkat.