Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Kihívásokkal teli fél éven vagyunk túl

Azt hiszem az egész ország nevében kijelenthetem, hogy nehéz 6 hónapon vagyunk túl és egyre inkább úgy tűnik, hogy a következő 6 sem lesz egyszerűbb. A koronavírus feje tetejére állította az emberek mindennapjait, a vállalkozások működését és ez egész gazdaságot. A tavaszi szigorú korlátozások elég valószínű, hogy ősszel is visszatérnek életünkbe, aminek az első lépéseit már a napokban bejelentették.

Mint azt korábban írtam, ránk nem voltak olyan nagy hatással a korlátozások, hiszen kisboltunk egy-két kompromisszummal ugyan, de zavartalanul üzemelt.

A POS terminálunk beszerzése nagyjából egybeesett a korlátozások kezdetével, így vegyes érzésekkel vágtunk neki a bankkártyás fizetésnek a boltban. Tartottam tőle, hogy általánosságban csökkenni fog a forgalom, esetleg komoly problémába ütközünk a bolt fenntartását illetően és akkor még egy szerződés csak tovább nehezíti a helyzetet. De szerencsére nem ez történt!

A boltunk forgalma nemhogy nem csökkent, szerencsére növekedett is. Többen vásároltak nálunk ebben az időszakban és többet is költöttek, mint 2019-ben tavasszal és nyáron. Nagyjából 10%-al több vevő, egyenként 20%-al költött többet. Úgy gondolom ez kiemelkedően jónak mondható ebben az évben.

Azt egyelőre nem tudom eldönteni, hogy minek köszönhetjük ezt a szintű növekedést, valószínű egy többtényezős dologról van szó:

  • A POS terminál megkönnyítette a fizetést
  • Új termékeket vezettünk be, amik nagyon keresettek lettek az elmúlt félévben
  • Sokan a környéken otthonról dolgoztak és nem mentek el a messzi bevásárlóközpontba, hanem nálunk, a sarki kisboltban vásároltak

Így összegezve nálunk a koronavírus nem végzett pusztítást, sőt… Nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt időben sikerült a megfelelő üzleti döntéseket meghoznunk az új termékekkel és POS terminállal ahhoz, hogy ez így is maradhasson 2020-ban.  

Lehet üzletileg nem volt rossz ez az év, de ennek ellenére én úgy gondolom, vége lehetne már és visszatérhetnénk a megszokott hétköznapokhoz, ahol nincsenek lezárva a határok, látjuk egymás arcát és félelem nélkül ölelhetjük meg a rokonainkat, barátainkat.

Tovább


Jön a második koronahullám, mi is újra szigorítunk

A koronavírus első hulláma sajnos sok ismerősömnek okozott nagyobb pénzkiesést. Első sorban a turizmusban és vendéglátásban tevékenykedőknek.

A szüleimnek szerencséjük volt: Még nőtt is a bolt forgalma a tavaszi nehéz időszakban! Ezt két tényező is befolyásolhatta:

  • Az újonnan beszerzett Fizetési Pont POS terminál, ami vonzza a vevőket a mai napig. Nemcsak több vásárló fordul meg a boltban, az átlagos vásárlási összeg is megnőtt.
  • Nyilván itt figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy vegyesbolt lévén élelmiszert, kozmetikumokat és tisztítószereket is árulnak, ami azt jelentette, hogy nem kellett bezárniuk a boltot 3 óra után.

Így a forgalom visszaesésétől most sem félek egyáltalán. Inkább a szüleim egészsége az, ami aggaszt. Be kell vallanom, a nyáron egy picit csökkent a fegyelem nálunk is, ugyanúgy, ahogy az országban mindenhol máshol. A napi fertőtlenítés nem maradt el, viszont a maszkviselést már nem vette senki komolyan. Mi is úgy voltunk vele, hogy most már a pénztárhoz felszerelt plexi is elegendő, nem biztos, hogy kell a maszk.

Úgy tűnik, most mégis eljött újra az idő, hogy ezen változtassunk. A boltban dolgozók mostantól folyamatosan viselnek maszkot, ezzel ösztönözve a vevőket is ugyanerre. A kassza környékét gyakrabban fertőtlenítik, beleértve a pultot, a pénztárgépet és a terminált is. És természetesen mindenkit megkérnek, hogy bankkártyával fizessenek, mert így alacsonyabb a fertőzés veszélye.

Azt a táblát, amit tavasszal használtunk, nem tudjuk újra kirakni, mivel a vásárlási idősávokat nem vezették be újra, úgyhogy kénytelen leszek nekiállni szerkeszteni egyet. De mi is kerüljön rá?

  • Belépés csak maszkban
  • Használd az ajtó mellé kirakott kézfertőtlenítőt
  • Ha megoldható, egyedül gyere
  • Tarts távolságot
  • Fizess bankkártyával

Remélem nem hagytam ki semmit!

Bízom benne, hogy ezen szabályok betartásával meg tudjuk védeni a szüleimet és a vevőket is egy komoly betegségtől.

Tovább


Kijárási korlátozás: Fog valaki délelőtt kártyával fizetni?

A kijárási korlátozás rendelkezései természetesen a szüleim kisboltjára is vonatkoznak. Mivel egy vegyesboltot üzemeltetnek, tehát ételt, tisztálkodó- és tisztítószereket, valamint egyéb termékeket árulnak, így a következőket kell betartaniuk/betartatniuk a vevőkkel:

  • 65 év feletti vásárlók csak 9 és 12 között térhetnek be a boltba.
  • 65 év alattiak pedig ezen az időszakon kívül.

Ezen kívül vannak még az ajánlott intézkedések:

  • 1,5 méteres távolságot kell tartani egymástól.
  • A vevők egyedül jöjjenek vásárolni.
  • Ügyeljenek a higiéniai előírásokra.
  • Ajánlják a bankkártyás fizetést.

Természetesen a kötelező dolgokat könnyű volt betartatni, hiszen a vevők kiemelten figyelnek saját maguk is a rendelkezésekre, így a számukra kijelölt idősávban jöttek.

Az ajánlott intézkedések betartása sem volt nehéz: A kasszánál felragasztottunk csíkokat, ami segít a 1,5 méter betartásában, rendszeresen fertőtlenítünk és a szép új terminálunk ajánlása sem esik nehezünkre.

Már azon is elgondolkoztam, hogy kiragasztok egy táblát az ajtóra, amin ezek az ajánlások fel vannak tűntetve. Saját magam akartam egy kis táblát csinálni, de a Fizetés Pont megelőzött! Kaptunk tőlük egy e-mailt, amiben a különböző bolttípusokra külön-külön csináltak kiragasztható figyelemfelhívó táblákat. Gyorsan ki is nyomtattuk és kiraktuk az ajtóra.

És hogy alakul a forgalom?

Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy az időkorlátok miatt a terminál forgalma hogyan fog alakulni délelőtt-délután összehasonlításban.

Szerencsére azt tapasztaltam, hogy nemcsak a fiatalabb korosztály használja többet a bankkártyáját, hanem az idősebbek is. Szinte egész nap ugyanolyan arányban fizetnek kártyával.

És a bankkártyás forgalom napról napra nő! Elképzelhető, hogy ennek a növekedésnek az elsődleges motorja a koronavírus, de úgy gondolom a vírus után is sokan maradnak a kártyás fizetésnél, hiszen sokkal kényelmesebb. Most különösen örülök, hogy nem vártunk tovább a bankkártyaterminál beszerzésével.

Tovább


Mindenki a POS terminált használja!

Pénteken este telepítették az új Fizetési Pont POS terminálunkat. Azonnal el is kezdtük használni, így a szombat óta minden egyes vevőnek egyesével hívtuk fel a figyelmét arra, hogy most már bankkártyával, vagy okostelefonnal is tud fizetni.

pos posterminal bankkártyaterminál bankkártya terminál kellegypos koronavírus államitámogatás fizetésipont

Nem gondoltam volna az idősebb korosztályba tartozó vevők is ennyire örülni fognak a lehetőségnek.

A vevők legalább 80 százaléka azonnal a bankkártyáját vette elő a készpénz helyett! Nagyon nagy sikere volt a terminálnak.

Így, az elmúlt pár nap adatait nézve még a forgalom is nőtt egy kicsit: igaz, csak pár száz forinttal vásárlásonként, de az is nagyon sokat számít a mostani időszakban. Olyan sem fordult elő, hogy valaki valamit visszarakott a polcra, vagy otthagyta a kasszánál, mert nem volt nála elég pénz.

Már most látom, hogy jó döntés volt a terminál beszerzése!

Hozzá kell tenni, a szüleimnek még szombaton furcsa volt, hogy üres a kassza és apukám egy kicsit kétségbe is esett, hogy így nem lesz meg a megszokott bevétel. Azán este megcsináltuk a napi zárást és megnéztük a napi forgalmat: Tényleg magasabb volt, mint egy átlagos szombaton szokott lenni!

A pénz már másnap megjelent a terminálhoz tartozó bankszámlán, amit akár azonnal el is tudnánk költeni, hiszen a terminál telepítésekor rögtön kaptunk hozzá bankkártyát is.

Már csak egy kérdés maradt: Mi lesz a beszállítókkal? Nekik eddig minden szállításnál készpénzben fizettek a szüleim. Így gyorsan végighívtam mindenkit, hogy most mit tegyünk.

Az öt beszállító cégből négy mondta, hogy a szállító autók fel vannak szerelve terminállal, így átvétel után a készpénz helyett bankkártyával is kitudjuk fizetni az árut. Egy pedig sajnálkozott, hogy náluk nincsenek terminálok, így utólag, átutalással tudjuk rendezni a számlát, de már ők is keresik azt a terminálszolgáltatót, akivel szerződhetnek. Ajánlottam is nekik a Fizetési Pontot, mivel nekünk eddig nagyon bejött!

Tovább


Kizárólag bankkártyás fizetés lehetséges?

Péntek este, zárás után megérkezett a várva-várt POS terminálunk.

A Fizetési Pont területi képviselője nagyon felkészülten érkezett, előre telefonon egyeztettük az adatokat, és így minden dokumentumot már előkészített, hogy azzal se menjen az idő.

Amíg mi átolvastuk a szerződést, ő villám gyorsan beüzemelte a terminált és aláírás után tartott egy rövid oktatást, hogy mit hogyan kell használni.

És a reakciók:

  • Anyámnak természetesen a színe tetszett, hiszen nem fekete, hanem sárga. Tipikus nő….
  • Apámnak az egyszerű kezelhetőség volt a legfontosabb (meg kell jegyeznem, tényleg nem egy technikai zseni az öreg)
  • Nekem pedig az, hogy elsőre úgy tűnik, nem kell hozzá folyamatos telefonos segítségnyújtás!

Amikor a területi képviselő végzett, én még elhelyeztem a különböző marketing anyagokat, amiket ajándékba kaptunk: kiragasztottam a matricákat a kasszához, meg az ajtóra és összeraktam a zászlót.

Már csak az maradt, hogy élesben is teszteljük a dolgot!

Remélem a vevők is annyira fognak neki örülni, mint mi.

Nem akartam hosszas eszmefuttatásokat írni a koronavírusról, de ahogy terjed, egyre jobban aggaszt engem is. Remélem, így most egy kicsit nagyobb biztonságban tudhatom a szüleimet, hogy legalább a készpénzzel nem kell annyit érintkezniük. Természetesen ők is kirakták már a kézfertőtlenítőt a bolt bejáratához, meg a kassza mellé, amit a vevők lelkiismeretesen használnak is. A boltot is két óránként takarítják, szellőztetnek rendszeresen és mindent megtesznek a vevők és a saját biztonságuk és kényelmük érdekében. De ha csak egy ilyen aprósággal is segíteni tudjuk egymást, akkor azt meg kell tenni.

Este arról beszélgettünk, hogy ha tényleg olyan jól működik a terminál, ahogy gondoljuk, akkor lehet kiírjuk a bolt ajtajára, hogy kizárólag bankkártyás fizetés lehetséges.

Tovább


Bankkártyás fizetéssel a koronavírus ellen!

Amikor a POS terminálokkal kezdtem foglalkozni, nem is gondoltam, hogy egy világjárvány esetén is kiemelt szerepet játszhatnak.

A munkahelyemen természetesen mi is megkaptuk a koronavírus kisokost, amit tovább is küldtem a szüleimnek. Ők jobban veszélyeztetettek, mint én, idősebbek, sok emberrel találkoznak a boltjukban és ők is járnak vásárolni. Persze ebben a tájékoztatóban az alap higiéniás szabályok mellett csak arról írtak, hogy kerüljük a kapcsolatot mindenkivel, aki akár csak távolról érintett lehet és ne menjünk rendezvényekre.

Jobb félni, mint megijedni alapon én is olvasom a híreket, tájékozódom a fejleményekről.

Egy érdekességre találtam rá az elmúlt napok híreiben: A WHO adott ki egy tájékoztatást arról, hogy javasolja mindenkinek a bankkártyás fizetést, hiszen a készpénz több ember kezében megfordul, így azon több kórokozó tud összegyűlni. Mivel azt sem tudják még, hogy a koronavírus a tárgyakon meddig marad életben, a készpénz ugyanúgy fertőző lehet, mint az ajtók kilincse, vagy a villanykapcsolók, amiket sokan használnak.

Ezt a cikket gyorsan el is küldtem a szüleimnek és nyomatékosan kértem őket, hogy próbáljanak meg mindenhol kártyát használni.

Én pedig levontam belőle azt a következtetést, hogy villámgyorsan be kell szereznem a POS terminált, hogy a szüleim minél hamarabb tudják ajánlani boltjukban a bankkártyás fizetést a készpénz helyett és így óvják saját és vevőik egészségét. Jól tudom én is, hogy nem a bankkártyás fizetéssel fogják megállítani a vírus terjedését, de ez is szerepet játszhat abban, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg.

Lehet nem én vagyok az egyetlen, aki éppen most keres terminált és a vírus miatt minél előbb szeretné beszerezni. Félő, hogy a szolgáltatóknál elfogy a készlet és nem tudnak újat beszerezni. Meg az is előfordulhat, hogy a sok telepítés miatt csúsznak az ígért határidőkkel.

Abban most már biztos vagyok, hogy olyan szolgáltatót fogok választani, aki 2-3 napon belül tényleg tud nekünk terminált adni! Ezzel elég sok szolgáltatót kilövök, mert a legtöbben nem tudnak gyorsan telepíteni. Mivel nem akarok soktízezret kiadni a terminálért, a legvonzóbb ajánlat a Fizetés Ponté, akik 72 órán belül telepítenek.

Tovább